https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJ9enFLomJj3OCZr_ma6q1k5nHaKjCcuqPQ-QzK1FYVQBSzBApNNLu5a1swSGDquemI_-mn5bpHt0ON9Zv6mpYZM_EvAHYiB8m3fy7favSHhULJiEMGy7Bp1nwc0FGc08Y4yAq-ekuTlla/s1600/Namo-tassa4.png

Dec 1, 2012

က်န္းမာေရးအတြက္အေထာက္ကူျပဳႏိုင္မည့္သစ္သီးမ်ား

က်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူျပဳသည့္ သစ္သီးေတြအမ်ားႀကီးရိွပါတယ္။
အဲဒီထဲကမွ တစ္ခ်ိဳ႕ကို ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္။



၁။ လိေမၼာ္သီး(Orange)
လိေမၼာ္သီးသည္ ဗီတာမင္စီ၏ အေကာင္းဆံုး အရင္းအျမစ္ျဖစ္ၿပီး ေရွာက္သံပုရာမ်ိဳး၀င္ သစ္သီး ျဖစ္သည္။
လိေမၼာ္သီးသည္ အမွ်င္ဓာတ္၊ ဗီတာမင္ A၊ B၊ B1၊ ကယ္လ္စီယမ္ႏွင့္ ပိုတက္စီယမ္တို႕၏ ေကာင္းေသာ အရင္းအျမစ္
ျဖစ္ေပသည္။ လိေမၼာ္သီးကို မၾကာမၾကာ စားေပးပါက ကင္ဆာေရာဂါမ်ားႏွင့္ ႏွလံုး ေရာဂါမ်ား ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို
ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ပါသည္။




၂။ ငွက္ေပ်ာသီး
ငွက္ေပ်ာသီး၏ အာဟာရဓာတ္သည္ ႏွလံုး၊ ေက်ာက္ကပ္၊ ၾကြက္သား၊ အာရံုေၾကာႏွင့္အရိုးမ်ားကို အက်ိဳးျပဳသည္။
စိတ္ဇေ၀ဇ၀ါျဖစ္မႈ၊ စိတ္လႈပ္ရွား၍ ကတုန္ကယင္ျဖစ္ျခင္း၊ အားအင္ကုန္ခန္းျခင္း၊ ေခၽြးထြက္ လြန္ျခင္း၊
ေရာဂါလကၡဏာမ်ား ခံစားေနရသူမ်ားအတြက္ ငွက္ေပ်ာသီး စားေပးျခင္းျဖင့္ သက္သာႏို္င္ပါသည္။




၃။ စေတာ္ဘယ္ရီသီး(Strawberries)
စေတာ္ဘယ္ရီသီးသည္ ေသြးထဲရိွအဆိပ္အေတာက္မ်ားကို ဖယ္ရွားေပးႏိုင္စြမ္းရိွေသာ အရသာအရိွဆံုးႏွင့္ အာဟာရ
အျဖစ္ဆံုး သစ္သီးျဖစ္သည္။ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္း၊ ေသြးတိုးေရာဂါ၊ အေရျပားကင္ဆာ၊ အသည္းေျခာက္ေရာဂါႏွင့္ ဒူလာ
ေရာဂါရိွသူမ်ား စေတာ္ဘယ္ရီသီးကို စားသင့္သည္။



၄။ သလဲသီး(Promegranate)
သလဲသီးေဖ်ာ္ရည္ကို ေန႕စဥ္ေသာက္သံုးေပးျခင္းျဖင့္ ပံုမွန္ေသြးလည္ပတ္မႈကို ေထာက္ပံ့ေပးၿပီး၊ ႏွလံုး ေရာဂါမ်ားႏွင့္
ႏွလံုးေဖာက္ျပန္မႈမ်ားကို ေလ်ာ့နည္းေစပါသည္။ ထို႕အျပင္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါႏွင့္ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျခမ်ားကို
ေလ်ာ့ခ်ေပးသည္။ သလဲသီးတြင္ ဗီတာမင္ A,C,Eႏွင့္ ေဖာလစ္အက္စစ္တို႔၏ သဘာ၀ အရင္းျမစ္ေကာင္းတစ္ခု ျဖစ္
သည္။ သလဲသီးသည္ ေသြးကို သံဓာတ္ျဖည့္စြမ္းေပးျခင္းျဖင့္ ေသြးကိုေထာက္ပံ့ သည္။ ထိုသံဓာတ္သည္
ေသြးအားနည္းေရာဂါလကၡဏာမ်ားျဖစ္ေသာ အားနည္းျခင္း၊ မူးေ၀ျခင္း၊ အၾကားအာရံု ဆံုးရံႈးျခင္းႏွင့္ ေျခကုန္
လက္ပမ္းက်ျခင္းတို႕ကို ကာကြယ္ေပးသည္။




၅။ သရက္သီး (Mangoes)
တစ္မူထူးျခားေသာ အနံ႕အရသာ၊ အသားမွ်င္ဖြဲ႕စည္းပံု၊ အေရာင္အေသြး၊ ေမႊးပ်ံ႕ေသာရနံ႕ႏွင့္ အမ်ိဳး အစားမ်ားစြာ
ရိွသည့္ သရက္သီးသည္ လူႀကိဳက္အမ်ားဆံုးျဖစ္ၿပီး ဘက္စံုအသံုးျပဳႏိုင္သည့္ သစ္သီးျဖစ္သည္။ သရက္သီးရိွ
ဗီတာမင္Cႏွင့္ ကယ္လ္စီယမ္သည္ ဆံခ်ည္မွ်င္ေသြးေၾကာမ်ားကို တင္းေစၿပီး၊ အတြင္းပိုင္း ေသြးယို စီးမႈကို
ကာကြယ္ေပးသည္။ သရက္သီးမွန္မွန္စားေပးျခင္းသည္ အသားအေရျဖဴေစၿပီး အေရျပားကို ႏူးည့ံ ေတာက္ပေစ
သည္။ ကိုယ္၀န္ေဆာင္အမ်ိဳးသမီးမ်ားသည္ သရက္သီးတစ္ေန႔တစ္လံုး စားေပးသင့္ပါသည္။ အဘယ့္ေၾကာင့္ဆို
ေသာ္ သရက္သီးတြင္ပါ၀င္ေသာ ကယ္လ္စီယမ္ႏွင့္မဂၢနီစီယမ္တို႔သည္ ၾကြက္သားမ်ားကို ေလ်ာ့ေစကာ စိတ္ဖိစီးမႈ
ကို သက္သာရာရေစၿပီး ကိုယ္၀န္ပ်က္က်မႈကို ကာကြယ္ေပးသည္။သရက္ေစ့ေျခာက္ သည္ သြားဖံုးမ်ားကို
အားေကာင္းေစၿပီး ခံတြင္းအနံ႕ဆိုးကို ေပ်ာက္ေစသည့္ အေကာင္းဆုံး သြားတိုက္ေဆး ျဖစ္သည္။





၆။ သေဘၤာသီး
သေဘၤာသီးမွန္မွန္စားေပးျခင္းသည္ က်န္းမာေရးေကာင္းၿပီး အင္အားကို ျဖစ္ေစသည္။ သေဘၤာသီးမွည့္ သည္
အစာေၾကျခင္းအတြက္ေကာင္းၿပီး၊ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းတြင္ အေထာက္အကူျပဳသည္။ သေဘၤာသီးတြင္ ဗီတာမင္C ၾကြယ္၀
စြာ ပါရိွသည္။ ကင္ဆာျဖစ္မႈကိုလည္း ကာကြယ္ေပးပါသည္။





By: Good Health
ေမးလ္မွတစ္ဆင့္

ShareThisPage

ဆက္သြယ္ရန္

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...