https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJ9enFLomJj3OCZr_ma6q1k5nHaKjCcuqPQ-QzK1FYVQBSzBApNNLu5a1swSGDquemI_-mn5bpHt0ON9Zv6mpYZM_EvAHYiB8m3fy7favSHhULJiEMGy7Bp1nwc0FGc08Y4yAq-ekuTlla/s1600/Namo-tassa4.png

Dec 22, 2012

တက္စာ ၾကိဳက္သူမ်ားအတြက္


သဘာ၀ေျဖေဆး ေရွာက္ဘီလူး
ထမင္းဟင္းခ်က္တတ္သူပီပီ ေရာက္ေလရာအရပ္ရွိ အသားငါးေစ်းကုိေတာ့ ကြၽန္မသြားေလ့သြားထရွိပါတယ္။ မႏွစ္က ငပုေတာၿမဳိ႕နယ္အပုိင္ သင္ကမ္းကုန္းရြာေလးကုိ အလုပ္တာဝန္နဲ႔ ေရာက္သြားခဲ့ပါတယ္။
ကြၽန္မထုံးစံအတုိင္း မနက္ေစာေစာထၿပီး လမ္းေလွ်ာက္ထြက္လုိက္ပါတယ္။ ရြာဆုိေတာ့လဲ ရြာလမ္းမက်ယ္ႀကီးတစ္ခု ရွိတာေပါ့။ တည္းအိမ္ကေန လမ္းမႀကီးအတုိင္း ကြၽန္မေလွ်ာက္သြား ၾကည့္လုိက္ပါတယ္။
ပထမေန႔က နံနက္ေစာေစာ ၅နာရီထၿပီး ကြင္းဆင္းသြားရတာေၾကာင့္ ကြၽန္မရြာထဲ ေလွ်ာက္မေလ့လာ ျဖစ္လုိက္ရပါဘူး။ ဒုတိယေန႔မွာေတာ့ ရြာပတ္ဝန္းက်င္တစ္ဝိုက္ေလာက္ပဲ သြားစရာရွိတာေၾကာင့္ ကြၽန္မတုိ႔အဖြဲ႕က ၇ နာရီ ထုိးေလာက္က်မွ ရြာထဲ ေကာ္ဖီထြက္ေသာက္ၾကပါတယ္။
ကြၽန္မက ေနာက္မွလုိက္လာမယ္ေျပာလုိက္ၿပီး ကြၽန္မေလ့လာခ်င္တဲ့ ေစ်းဘက္ကုိ ဦးတည္ၿပီး တစ္ေယာက္တည္း သြားလုိက္ပါတယ္။ ကြၽန္မေလွ်ာက္သြားရင္း လမ္းမတန္းႀကီးရွိ မုန္႔ဆုိင္၊ ကုန္စုံဆုိင္၊ မုန္႔ဟင္းခါးဆုိင္၊ ကြမ္းယာဆုိင္၊ ေဆးဆုိင္ေလးေတြ စဖြင့္ေနတာ ေတြ႕ရပါတယ္။
အမ်ဳိးသမီး ပ်ဳိပ်ဳိရြယ္ရြယ္ အသက္ႀကီးပါမက်န္ ဦးတည္သြားေနၾကတဲ့ လမ္းၾကားေလးေနာက္ကုိ ကြၽန္မ လုိက္သြားလုိက္ပါတယ္။ အမ်ဳိးသမီးေတြဆုိေတာ့ ေစ်းကုိပဲ သြားေနတာျဖစ္မွာပါ။
ကြၽန္မထင္တာမမွားပါဘူး။ ကြၽန္မဆယ္လွမ္းေလာက္သာ ေလွ်ာက္သြားၿပီးတာနဲ႔ ေစ်းဝင္းထဲကုိ ေရာက္သြားပါေတာ့တယ္။ ဝင္လုိက္တယ္ဆုိရင္ပဲ အလယ္လူေလွ်ာက္လမ္း တစ္ဘက္တစ္ခ်က္မွာ ခင္းက်င္းေရာင္းခ်ေနတဲ့ ဆုိင္ေတြကုိ ေတြ႕ရေတာ့တာပဲ။
ေစ်းသည္ေတြက အုတ္ခုံအျမင့္မွာ ခင္းေရာင္းေနတာကုိ ေတြ႕ရပါတယ္။ အေျခာက္အျခမ္း၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ မုန္႔သည္ေတြကုိ ကြၽန္မ ၾကည့္႐ုံသာ ၾကည့္သြားလုိက္ပါတယ္။ ကြၽန္မတကယ္ စိတ္ဝင္စားတာက ဒီလုိေစ်း႐ုံေတြ အျပင္ဘက္ကြက္လပ္မွာ လာၿပီးေရာင္းတတ္ၾကတဲ့ ေတာသည္ေတြကုိပါ။
ကြၽန္မ ေစ်း႐ုံကထြက္လုိက္ေတာ့ အလယ္ကြက္လပ္ထဲမွာ လူေတြက က်ိတ္က်ိတ္တုိးစည္ေနပါၿပီ။
ဟန္က်တာပဲ။
ေဝးေဝး မသြားရဘဲ ဒီထဲရွိေတာ့ တစ္ပတ္ေတာ့ ပတ္ၾကည့္မယ္ဆုိၿပီး ကြၽန္မ ညာဘက္က စပတ္လုိက္ပါတယ္။
အလယ္ဘက္မွာ ေက်ာခ်င္းကပ္ ေရာင္းေနၾကတာကေတာ့ အသားငါးေတြပါ။ ကြၽန္မဝယ္ေနက် ေစ်းေတြမွာရွိတတ္တဲ့ အသားငါးတန္းလုိ႔ ေခၚရမွာေပါ့။ သူ႔ရဲ႕ေဘးပတ္လည္ တစ္ဘက္တစ္ခ်က္မွာေတာ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ သစ္သီး၊ တုိတုိထြာထြာ အသုံးအေဆာင္ေလးေတြ ခ်ေရာင္းေနတာ ေတြ႕ရပါတယ္။
သားငါးေရာင္းတယ္ ဆုိရာမွာေတာ့ ငါးနဲ႔ပုစြန္ေတြပါ။ ရန္ကုန္က ေစ်းသည္ေတြလုိမ်ားမ်ားစားစား ပုံေရာင္းၾကတာမ်ဳိး မဟုတ္ပါဘူး။ ၾကည့္ရတာက ကုိယ္တုိင္ဖမ္းလို႕ ရတာေလးေတြ လာခ်ေရာင္းတာနဲ႔ တူပါတယ္။
တခ်ဳိ႕ဆုိရင္ ဗန္းေလးထဲမွာ ငါးခူေလး ငါးေကာင္၊ ငါးရံ႕ၿမီးတုိ တစ္ေကာင္၊ ႏွစ္ေကာင္၊ ပုစြန္ေသးေသး ေလးတစ္ပုံ၊ ႏွစ္ပုံေလာက္သာ ေတြ႕ရတာပါ။ ကြၽန္မပတ္ၾကည့္ရင္း တစ္ေတာင္ေလာက္ရွိတဲ့ ငါးသေလာက္ေလးေကာင္ ခ်ေရာင္းေနတာေတြ႕ေတာ့ ကြၽန္မေျခေထာက္ အလုိလုိ ရပ္သြားပါေတာ့တယ္။
''အေကာင္ေတြက ႀကီးလုိက္တာ''
''ရန္ကုန္မွာေတာင္ ဒီအရြယ္ ေတြ႕ရခဲတယ္''
''ဝယ္ၿပီး ထမင္းဆုိင္မွာ ခ်က္ခုိင္းရင္ေကာင္းမလား'' ဆုိၿပီး ကြၽန္မ ေတြးျဖစ္သြားပါတယ္။
အနားေရာက္သြားေတာ့မွ ငါးသေလာက္ေတြက ငါးဆားနယ္ေတြမွန္း သိလုိက္ရပါတယ္။
ကေလး ေရစပ္စပ္စားခ်င္တာမုိ႔ ေစ်းမေမးဘဲ ဆက္ေလွ်ာက္သြားလုိက္ပါတယ္။
''ဆရာမႀကီး၊ ငါးသေလာက္ေတြက ကုိယ္တုိင္လုပ္ထားတာပါ''
''စားၾကည့္ပါဦး''
''ဒီေရာက္တုန္း စားသြားပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ႔ခ်က္ရင္ ေျပၿပီး မတက္ေတာ့ပါဘူး'' လုိ႔ ေျပာၿပီး ေရာင္းေနပါေတာ့တယ္။
တကယ္ေတာ့ ကြၽန္မက ငါးသေလာက္စားရင္ တက္တယ္ ေျပာေပမယ့္ စားေနက်ပါ။ ႀကဳိက္လဲႀကဳိက္ပါတယ္။ တက္စာမုိ႔ ေရွာင္တာမဟုတ္ပါဘူး။ ငါးဆားနယ္ မစားခ်င္လုိ႔ မဝယ္လုိက္တာပါ။
တက္စာလုိ႔ေျပာလုိက္ေတာ့ ကြၽန္မတုိ႔အရြယ္ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားက ေသြးတုိးမွာ၊ တက္မွာ ေၾကာက္ၾကတာေၾကာင့္ ငါးသေလာက္၊ ငါး ေျပမ၊ အုန္းႏုိ႔၊ မွ်စ္ခ်ဥ္စသည္တုိ႔ကုိ ေရွာင္ၾကတာ သတိထားမိပါတယ္။ ကြၽန္မတုိ႔ အိမ္သားေတြ အားလုံးက အစားမေရွာင္ၾကပါဘူး။ သတိထား ခ်င့္ခ်ိန္ၿပီးေတာ့ စားၾကတာပါ။
အစားအေသာက္ မေရွာင္တဲ့သူေပမယ့္ ကြၽန္မ ဘန္ေကာက္ေရာက္စက အခက္ႀကဳံခဲ့ရတာပါ။ သူတုိ႔ဟင္း ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားက အုန္းႏုိ႔ထည့္ခ်က္ၾကပါတယ္။ ဟင္းအရည္ ေသာက္ေတာင္မွ အုန္းႏုိ႔ထည့္ခ်က္တာကုိး။
ဆုိင္ေတြမွာ ကြၽန္မအေတြ႕မ်ားတာက ငါးေျပမ၊ မယ္ဇလီ၊ ဝက္သားနဲ႔ မွ်စ္ခ်ဥ္တုိ႔ကုိ အုန္းႏုိ႔နဲ႔ ခ်က္ၾကတာ ေတြ႕ရပါတယ္။ ရန္ကုန္မွာဆုိရင္ ငါးေျပမဆီျပန္ဟင္း ႐ုိး႐ုိးေတာင္ တစ္ေကာင္ႏွစ္ေကာင္ထက္ ပိုၿပီး မစားလုိၾကဘူး။ အုန္းႏုိ႔ထည့္ခ်က္ လိုက္ရင္ေတာ့ လံုးဝစားဝံ့ၾကမွာ မဟုတ္ပါဘူး။
ဝက္သားနဲ႔ မွ်စ္ခ်ဥ္ဆုိလဲ သိပ္မစားရဲလွဘူး။ အုန္းႏုိ႔ပ်စ္ပ်စ္ေရာ ခ်က္ထားေတာ့ ပြဲကသိမ္းသြားတာေပါ့။ တက္ၿပီးရင္း တက္သြားမယ့္ဟင္း ျဖစ္ေနတာကုိး။
ေနာက္အေနၾကာေတာ့ ထုိင္းသူငယ္ခ်င္းေတြနဲ႔ ထမင္းသြားစားၾကတဲ့အခါမွာ မေရွာင္သာေတာ့ ကြၽန္မအုန္းႏုိ႔ပါတဲ့ ဟင္းေတြကုိ ျမည္းစမ္းတဲ့သေဘာနဲ႔ စစားျဖစ္ပါတယ္။ သူတုိ႔က အမဲသား၊ ၾကက္သား၊ ဝက္သား၊ ငါးတုိ႔ကုိ အမ်ားဆုံးခ်က္ၾကတာပါ။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြေတာ့ တခ်ဳိ႕ဟင္းမွာ ေရာခ်က္ေလ့ ရွိပါတယ္။
ကြၽန္မ ဟင္းခပ္တဲ့အခါ အနည္းအက်ဥ္းသာခပ္ၿပီး တျခားအုန္းႏုိ႔ မပါတာေတြစားတာကုိ သတိထားမိတဲ့ ထုိင္းသူငယ္ခ်င္းက ''ခင္အုန္းႏုိ႔ေၾကာက္လုိ႔လား။ ဆီးခ်ဳိ၊ ေသြးတုိးမရွိရင္ ရဲရဲသာ စားလုိ႔ရတယ္။ တုိ႔ေတြရဲ႕ တုိင္းရင္းေဆးမွာသုံးတဲ့ Ma krut အသီးနဲ႔ အရြက္(ေရွာက္ဘီလူး)ကို ထည့္ခ်က္ထားတာ။ ရဲရဲသာစားပါ''လုိ႔ တုိက္တြန္းေနပါေတာ့တယ္။
သူက တုိင္းရင္းေဆးလုိ႔ ေျပာလုိက္ေတာ့ ကြၽန္မသိခ်င္တာေလးေတြ ဆက္ေမးမိသြားတာေပါ့။ သူ႔ အေျပာအရ Ma krut ေခၚတဲ့ Kaffir Lime အသီးရဲ႕ အခြံနဲ႔ အရြက္မွာပါတဲ့အဆီက ေဆးဖက္ဝင္တာ တဲ့။ သူ႔ဓာတ္ကအစာကို ေက်ေစၿပီး ေသြးက်ေဆးေတြမွာ ထည့္သုံးရတယ္လုိ႔ ေျပာျပပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ အုန္းနုိ႔ပါတဲ့ ဟင္းေတြမွာ Ma Krut အသီးအလုံးလုိက္ အရြက္ကုိ ပါးပါးလွီးၿပီး ထည့္ခ်က္ၾကတယ္။ တခ်ဳိ႕ကဆုိရင္ အခြံနဲ႔အရြက္ကို ၾကမ္းၾကမ္းဖဲ့ၿပီး ခ်က္တာလဲ ရွိဆုိပဲ။ တခ်ဳိ႕ဆုိ အရြက္လုိက္ ထည့္လုိက္တာေတြ႕ရေသးတယ္။
ဘာပဲျဖစ္ျဖစ္ Ma Krut ရဲ႕ အသီးအရြက္တစ္ခုခု ပါတာေၾကာင့္ သူတုိ႔က အေျဖရွိေတာ့လဲ အုန္းႏုိ႔ဟင္းေတြကုိ အားရပါးရ စားရဲၾကတာလုိ႔ ကြၽန္မထင္မိပါတယ္။
သူငယ္ခ်င္း ေျပာျပၿပီးမွ ကြၽန္မ သူတုိ႔ရဲ႕အုန္းႏုိ႔ထည့္ခ်က္ထားတဲ့ ဟင္းေတြကုိ ေလ့လာၾကည့္မိသြားပါတယ္။ သူတုိ႔က ဟင္းထဲမွာ တကယ့္ကုိ Ma Krut သီးကုိ အလုံးလုိက္ေတြ ထည့္ခ်က္တာေတြ႕ရတယ္။ ဟင္းခပ္တဲ့အခါ ပါမလာေတာ့ ကြၽန္မ နဂုိက မသိခဲ့ဖူးေပါ့။
Ma Krut အရြက္ကုိေတာ့ အရြက္လုိက္ ထည့္ထည့္၊ ဖဲ့ၿပီးထည့္ထည့္၊ ပါးပါးေလးလွီးထည့္ထည့္ ဟင္းထဲမွာေတြ႕ေနရေတာ့ အရြက္သာ သုံးၾကတယ္လုိ႔ ပထမက ကြၽန္မ ထင္မိခဲ့တာပါ။
ကြၽန္မတုိ႔ ျမန္မာဟင္းေတြကုိ ႏုိင္ငံျခားသားေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားက Very Oily- ဆီသိပ္မ်ားတယ္ဆုိၿပီး လက္တြန္႔ၾကပါတယ္။ ျမန္မာဟင္း၊ ထမင္းစားခ်င္တဲ့ သူငယ္ခ်င္းေတြ ရန္ကုန္လာတဲ့အခါ ဆီျပန္ခ်က္ၿပီး ပန္းကန္ထဲခပ္တဲ့အခါ အႏွစ္နဲ႔ အသားပဲ ထည့္ေပးရပါတယ္။
ဒီသူငယ္ခ်င္းေတြအဖြဲ႕ပဲ ထုိင္းမွာ ထမင္းအတူသြားစားၾကေတာ့ အုန္းႏုိ႔ဟင္းေတြကို ၿမိန္ေရရွက္ေရ စားေနတာေတြ႕လုိ႔ အံ့ၾသေနမိတာ ခုမွ သူတုိ႔က ေရွာက္ဘီလူးထည့္ခ်က္ ထားမွန္းသိၿပီး ဒီေရွာက္ဘီလူးအာနိသင္ကုိ သိထားတာေၾကာင့္ကုိး။
အရင္အေျဖမသိခင္ကေတာ့ အိမ္မွာ အေမနဲ႔ အေဒၚကုိ ဒီဟင္းေတြအေၾကာင္း ေျပာေတာ့ ဟင္းခ်က္ဝါသနာပါတဲ့ ေမေမက ''သမီးတုိ႔ ဟင္းေတြကလဲ ေၾကာက္စရာ၊ လန္႔စရာပါလား။ စားလုိက္တာနဲ႔ ဗုိက္ထဲလဲေရာက္ ေသြးနားထင္က ေပါက္ထြက္ၿပီး ကိစၥေခ်ာမယ့္ပုံပဲ'' တဲ့ေလ။
ဟင္းခ်က္ေကာင္းတဲ့ အေဒၚကေတာ့ ''ဒီဟင္းေတြမွာ ေျဖေဆ တစ္ခုခုေတာ့ သုံးထားပါလိမ့္မယ္'' လုိ႔ ေကာက္ခ်က္ခ်ဖူးပါတယ္။
အေျဖမသိခင္ကေတာ့ ပေဟဠိေပါ့ေလ။ အခုေတာ့ အေျဖသိေတာ့လဲ ရွင္းသြားပါၿပီ။

ကမၻာ့အဆိပ္ျပင္းဆံုး ေ၇ဘဝဲ

ကမၻာ့အဆိပ္အျပင္းဆံုး သက္ရွိထဲက အျပာပါးကြက္ႏွင့္ ေရဘဝဲ


အျပာေရင္ အကြင္းအကြင္းေလးေတြ ပါရွိတဲ့အတြက္ သူ႔ကို အဂၤလိပ္လို Blue-ringed octopus လို႔ေခၚပါတယ္။

အိႏၵိယ သမုဒၵရာ၊ ပစိဖိတ္ မုဒၵရာ တို႔မွာ ပိုအေတြ႔မ်ားပါတယ္။ သႏၱာေက်ာက္တန္းေတြၾကားထဲမွာ ေနထိုင္တတ္ပါတယ္။ ကမၻာ့အဆိပ္ အျပင္းဆံုး သတၱဝါစာရင္းထဲမွာ သူလည္း ပါဝင္ပါတယ္။ သူ႔အဆိပ္က အိမ္မွာသံုးတဲ့ ပိုးသတ္ေဆး ဆုိင္ယာႏိုက္ ထက္ အဆ ၁ေသာင္း မက ျပင္းပါတယ္။ သူ႔ကိုက္လို႔ အဆိပ္မိသြားရင္ ေျဖေဆးမရွိပါဘူး။ အျပာကြက္ ေရဘဝဲ ကို မသိလုိ႔ စားမိရင္လည္း ေသဖို႔ပဲ ရွိပါတယ္။

ဒီအတြက္ ေျဖေဆးကို ယေန႔တိုင္ ရွာေဖြေနဆဲ ျဖစ္ပါတယ္။ သႏၱာေက်ာက္ တန္း ေလ့လာသူမ်ားအတြက္ အထူးသတိထားရ တဲ့ ေရေအာက္ သတၱဝါစာရင္းထဲမွာ ပါဝင္ပါတယ္။ ဘာလို႔လဲဆုိ အေရာင္က တစ္လက္လက္ နဲ႔ လွေနတတ္ျပီး အရြယ္ကလည္း ၆ လက္မထက္ ပိုမၾကီးပါဘူး။ ေသး လည္းေသးဆုိေတာ့ မသိတဲ့ သူမ်ားက သြားထိမိၾက ပါတယ္။ ဒီေတာ့ ရလဒ္က အဆိပ္သင့္ေသဖုိ႔ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။

အဆိပ္မိျပီး မိနစ္ပိုင္းအတြင္း အသက္ရွုရပ္ပါတယ္။ ႏွလံုးခံုရပ္ပါတယ္။ ဦးေႏွာက္သို႔ ေအာက္ဆီဂ်င္ မေရာက္ေတာ့ပဲ မိနစ္ပိုင္းအတြင္း ကို ေသႏိုင္ ပါတယ္။ ဂ်ပန္ တို႔လို ႏိုင္ငံမွာဆုိရင္ အျပာကြက္ ေရဘဝဲ ကို ေရွာင္ရွားဖို႔ တားျမစ္ခ်က္မ်ား ထုတ္ျပန္ ထားရပါတယ္။

ဒါေၾကာင့္ Blue-ringed octopus ကို ကမၻာ့အဆိပ္အျပင္းဆံုး သက္ရွိ သတၱဝါအျဖစ္ မွတ္တမ္းတင္ထားေၾကာင္း သိရပါတယ္။
--
Ref: wiki

ေအးခ်မ္းမြန္မွ ရိုးရာေလး သတင္း  တြင္ေဖာ္ျပေသာ သတင္းကို မူရင္းအတိုင္းမွ်ေ၀ျခင္းျဖစ္ပါသည္။
Photo From :ရိုးရာေလး သတင္း
ကမၻာ့အဆိပ္အျပင္းဆံုး သက္ရွိထဲက အျပာပါးကြက္ႏွင့္ ေရဘဝဲ


အျပာေရင္ အကြင္းအကြင္းေလးေတြ ပါရွိတဲ့အတြက္ သူ႔ကို အဂၤလိပ္လို Blue-ringed octopus လို႔ေခၚပါတယ္။

အိႏၵိယ သမုဒၵရာ၊ ပစိဖိတ္ မုဒၵရာ တို႔မွာ ပိုအေတြ႔မ်ားပါတယ္။ သႏၱာေက်ာက္တန္းေတြၾကားထဲမွာ ေနထိုင္တတ္ပါတယ္။ ကမၻာ့အဆိပ္ အျပင္းဆံုး သတၱဝါစာရင္းထဲမွာ သူလည္း ပါဝင္ပါတယ္။ သူ႔အဆိပ္က အိမ္မွာသံုးတဲ့ ပိုးသတ္ေဆး ဆုိင္ယာႏိုက္ ထက္ အဆ ၁ေသာင္း မက ျပင္းပါတယ္။ သူ႔ကိုက္လို႔ အဆိပ္မိသြားရင္ ေျဖေဆးမရွိပါဘူး။ အျပာကြက္ ေရဘဝဲ ကို မသိလုိ႔ စားမိရင္လည္း ေသဖို႔ပဲ ရွိပါတယ္။

ဒီအတြက္ ေျဖေဆးကို ယေန႔တိုင္ ရွာေဖြေနဆဲ ျဖစ္ပါတယ္။ သႏၱာေက်ာက္ တန္း ေလ့လာသူမ်ားအတြက္ အထူးသတိထားရ တဲ့ ေရေအာက္ သတၱဝါစာရင္းထဲမွာ ပါဝင္ပါတယ္။ ဘာလို႔လဲဆုိ အေရာင္က တစ္လက္လက္ နဲ႔ လွေနတတ္ျပီး အရြယ္ကလည္း ၆ လက္မထက္ ပိုမၾကီးပါဘူး။ ေသး လည္းေသးဆုိေတာ့ မသိတဲ့ သူမ်ားက သြားထိမိၾက ပါတယ္။ ဒီေတာ့ ရလဒ္က အဆိပ္သင့္ေသဖုိ႔ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။

အဆိပ္မိျပီး မိနစ္ပိုင္းအတြင္း အသက္ရွုရပ္ပါတယ္။ ႏွလံုးခံုရပ္ပါတယ္။ ဦးေႏွာက္သို႔ ေအာက္ဆီဂ်င္ မေရာက္ေတာ့ပဲ မိနစ္ပိုင္းအတြင္း ကို ေသႏိုင္ ပါတယ္။ ဂ်ပန္ တို႔လို ႏိုင္ငံမွာဆုိရင္ အျပာကြက္ ေရဘဝဲ ကို ေရွာင္ရွားဖို႔ တားျမစ္ခ်က္မ်ား ထုတ္ျပန္ ထားရပါတယ္။

ဒါေၾကာင့္ Blue-ringed octopus ကို ကမၻာ့အဆိပ္အျပင္းဆံုး သက္ရွိ သတၱဝါအျဖစ္ မွတ္တမ္းတင္ထားေၾကာင္း သိရပါတယ္။
--
Ref: wiki

ကင္ဆာကို ကာကြယ္ႏုိင္ေၾကာင္း အတည္ျပဳထားသည့္ နည္းလမ္းမ်ား

ကင္ဆာကို ကာကြယ္ႏုိင္ေၾကာင္း အတည္ျပဳထားသည့္ နည္းလမ္းမ်ား

သိပၸံပညာရွင္ေတြက ကင္ဆာအမ်ားစုကို ကာကြယ္ႏိုင္တဲ့ နည္းလမ္းေတြကို မၾကာခင္ကမွ ေၾကညာ လုိက္ပါတယ္။ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ထိန္းသိမ္းတာ၊ ေလ့က်င့္ခန္း လုပ္တာနဲ႔ ေဆးလိပ္ မေသာက္တာေတြဟာ 
 ကင္ဆာကို ကာကြယ္ဖို႔ အဓိက ေသာ့ခ်က္ေတြျဖစ္ၿပီး ေအာက္ပါေတြကို ျပဳလုပ္တာေၾကာင့္လည္း ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခကို သိသိသာသာ ေလွ်ာ့ခ် ႏိုင္တယ္လို႔ ကၽြမ္းက်င္သူေတြက  အႀကံေပးထားပါတယ္။

၁။ ေရာင္ရမ္းမႈေတြ မရွိေအာင္ ေရေသာက္ပါ

စိတ္ဖိစီးမႈေတြ တစ္ခ်ိန္လံုး ျဖစ္ေနတာေၾကာင့္ ခႏၶာကုိယ္မွ ကင္ဆာျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ ေရာင္ရမ္းမႈ ထုတ္လုပ္မႈ ၅၅ ရာခုိင္ႏႈန္းထိ ျမင့္တက္လာႏုိင္ပါတယ္။ ေန႔စဥ္ ေရရွစ္ခြက္ေလာက္ ေသာက္ေပးရင္ ေရာင္ရမ္းမႈကို ေျဖရွင္းႏိုင္ပါတယ္။ ေရဟာ ေရာင္ရမ္းမႈျဖစ္ေစတဲ့ ျဒပ္ေပါင္းေတြကို (သူတုိ႔က ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ဆဲလ္ေတြကို ဖ်က္ဆီးမႈ မျပဳလုပ္ႏိုင္ခင္မွာပဲ) ဖယ္ရွားေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ဟာခ်ီဆင္ ကင္ဆာသုေတသန ဌာနမွ ေလ့လာမႈအရ ေရဓာတ္ျပည့္ဝေနတာေၾကာင့္ အူမႀကီးကင္ဆာ၊ သားျမတ္ကင္ဆာနဲ႔ ဆီးအိမ္ကင္ဆာ ျဖစ္ႏုိင္ေျခကို ၄၅ ရာခုိင္ႏႈန္းနဲ႔အထက္ ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ပါတယ္လုိ႔ သိရပါတယ္။
၂။ သားျမတ္ကို ကာကြယ္ႏိုင္ေအာင္ ေနျခည္ႏုႏု ခံယူပါ

ေနေရာင္ျခည္နဲ႔ ေန႔စဥ္ မိနစ္ ၂၀ ခန္႔ ထိေတြ႕တာေၾကာင့္ သားျမတ္ကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ ၃၆ ရာခုိင္ႏႈန္းထိ ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္တယ္လို႔ ႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာ သုေတသန ျပဳလုပ္အၿပီးမွာ ေဖာ္ထုတ္ လုိက္ပါတယ္။ ေနေရာင္ျခည္ (UV Light) ဟာ ခႏၶာကိုယ္မွ ကင္ဆာကို တုိက္ထုတ္ႏိုင္တဲ့ အာဟာရ ဗီတာမင္ဒီ ထုတ္လုပ္မႈကို ျမင့္မားေစႏိုင္ပါတယ္။ နံနက္ခင္းမွာ ေနေရာင္ျခည္ကုိ ခံယူရင္ အေရျပားအေနနဲ႔ ဆဲလ္ပ်က္စီးမႈေတြကို ျပန္လည္ ျပဳျပင္ႏိုင္စြမ္း အျမင့္ဆံုး အခ်ိန္ျဖစ္တာမုိ႔ အေရျပားကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကိုလည္း ငါးဆအထိ ေလွ်ာ့ခ် ႏိုင္ပါတယ္။

Tip!
ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ကို ထိန္းသိမ္းၿပီး ကင္ဆာျဖစ္ႏုိင္ေျခကို ေလွ်ာ့ခ်ပါ

ေသြးထဲမွာ သၾကားဓာတ္ေတြ ျမင့္တက္ေနတာဟာ ကင္ဆာႀကီးထြားမႈ အတြက္ ေလာင္စာ ျဖစ္ေစႏုိင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ကို တည္ၿငိမ္ေအာင္ ထားရွိတာဟာ အက်ိတ္ႀကီးထြားမႈကို ရပ္တန္႔ေစႏိုင္တဲ့အျပင္ ခုခံအားစနစ္ကိုလည္း ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကို ဖ်က္ဆီး ႏိုင္ခ်ိန္ေပးဖုိ႔ အဓိက ေသာ့ခ်က္ပါလို႔ ဆုိပါတယ္။ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ တည္ၿငိမ္မႈရွိေအာင္ -

၁။ နံနက္တုိင္း အမွ်င္ဓာတ္မွီဝဲၿပီး ခႏၶာကိုယ္မွ သၾကားစုပ္ယူမႈကို ပိတ္ပင္ပါ။

၂။ သၾကားဓာတ္ (ကာဗုိဟုိက္ဒရိတ္) စုပ္ယူမႈ ေႏွးေကြးေအာင္ အစာစားတုိင္း ပ႐ုိတင္း (အသား၊ ဥ၊ ႏို႔၊ တုိဟူး) ပါဝင္ေအာင္ စားေပးပါ။

ေနေရာင္ျခည္နဲ႔ ထိေတြ႕မႈမရွိတဲ့ ေနရာေရာက္ေနရင္ ေန႔စဥ္ ဗီတာမင္ဒီ ၂၀၀၀ IU မွီဝဲႏိုင္ပါတယ္လုိ႔ သုေတသီေတြက ဆုိပါတယ္။

၃။ က်န္းမာေနေအာင္ ဟင္းခတ္ အေမႊးအႀကိဳင္ အသံုးျပဳပါ

ဇီရာေစ့အေျခာက္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္စာ ဒါမွမဟုတ္ ဇီရာ စားပြဲဇြန္း တစ္ဇြန္းစာကုိ ေန႔စဥ္ အသံုးျပဳတာေၾကာင့္ ကင္ဆာကို တြန္းလွန္ႏိုင္တဲ့ ခုခံဆဲလ္ေတြ ထုတ္လုပ္ႏိုင္ေအာင္ လႈံ႕ေဆာ္မႈေပးၿပီး ကင္ဆာဆဲလ္ ႀကီးထြားမႈကို ပိတ္ပင္ႏိုင္ပါတယ္။ 
 
ဒါ့အျပင္ ေန႔စဥ္ ၾကက္သြန္ျဖဴတစ္ဥ စားသံုးတာေၾကာင့္ အစာေျခစနစ္အတြင္း ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ ၃၀ ရာခုိင္ႏႈန္းထိ ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴမွာ ပါဝင္တဲ့ ဆာလဖာကြန္ေပါင္းေတြက သင္ရဲ႕ ခုခံအားစနစ္မွ မသကၤာစရာ ဆဲလ္ေတြကို ဖ်က္ဆီးႏုိင္စြမ္းရည္ ျမႇင့္တင္ေပးႏိုင္လုိ႔ပါလုိ႔ ကယ္လီဖုိးနီးယားမွ သုေတသီေတြက ေျပာပါတယ္။

Tip! အာလူးေၾကာ္ကို ေရွာင္ပါ

အာလူးလုိမ်ဳိး ကစီမ်ားတဲ့ အစာကို အပူခ်ိန္ျမင့္မားစြာနဲ႔ ေၾကာ္ေလွာ္ခဲ့ရင္ ကင္ဆာျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ ျဒပ္ေပါင္းေတြ ထြက္လာတာမုိ႔ အာလူးေၾကာ္လုိမ်ဳိး အစာေတြကို ေရွာင္ရမယ္လုိ႔ WHO က သတိေပးထားပါတယ္။

၄။ ပ်က္ျပယ္ေအာင္ စေတာ္ဘယ္ရီသီး စားပါ

စေတာ္ဘယ္ရီသီးမွာ မ်ားစြာပါဝင္တဲ့ အပင္ျဒပ္ေပါင္း Ellagic Acid ေတြဟာ အစာအိမ္နဲ႔ အူလမ္းေၾကာင္း စနစ္ရဲ႕ အေျမႇးပါးအတြင္း ေပ်ာ္ဝင္ႏိုင္တာေၾကာင့္ ကင္ဆာျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ ပစၥည္းနဲ႔ အဆိပ္ အေတာက္ေတြေၾကာင့္ ပ်က္စီးႏုိင္ေျခကို ၇၅ ရာခုိင္ႏႈန္းထိ ကာကြယ္ ႏိုင္တယ္လုိ႔ ကန္တက္ကီ တကၠသုိလ္မွ သုေတသီေတြက ဆုိပါတယ္။

၅။ ေလထုသန္႔စင္ေအာင္ သန္႔ရွင္းေရးသံုး ပစၥည္းေတြကို သတိထားသံုးပါ

အနံ႔အသက္ပါတဲ့ အဝတ္ေလွ်ာ္ ဆပ္ျပာမႈန္႔ေတြမွာ ကင္ဆာျဖစ္ေစႏုိင္တဲ့ ျဒပ္ေပါင္း ႏွစ္မ်ဳိး ပါဝင္တယ္လုိ႔ ဝါရွင္တန္ တကၠသုိလ္မွ ေလ့လာမႈအရ သိရပါတယ္။ အနံ႔အသက္ မပါဝင္တဲ့ သန္႔ရွင္းေရးသံုး ပစၥည္းေတြကို ေျပာင္းသံုးတာေၾကာင့္ ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခဟာလည္း အလုိအေလ်ာက္ က်ဆင္း သြားႏိုင္တယ္လုိ႔ သုေတသီေတြက ဆုိပါတယ္။

၆။ ခုခံအားစနစ္ ျမင့္တက္ေအာင္ မိတ္ေဆြ အေပါင္းအသင္းထားပါ

သင္ရဲ႕မိတ္ေဆြရင္းေတြနဲ႔ အခ်ိန္ယူၿပီး ေတြ႕ဆံုတာေၾကာင့္ ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခ ငါးဆထိ ေလွ်ာ့ခ် ႏိုင္တယ္လုိ႔ ၾသစေၾတးလ်မွ သုေတသီေတြက ဆုိပါတယ္။ မိတ္ေဆြ ဒါမွမဟုတ္ မိသားစုေတြနဲ႔ ရင္းရင္းႏွီးႏွီး ေနတတ္သူေတြဟာ စိတ္ဖိစီးမႈေတြ က်ဆင္းတာေၾကာင့္ ခုခံအားစနစ္ သန္မာၿပီး က်န္းမာေရးလည္း ပိုေကာင္းမြန္တယ္လုိ႔ သုေတသီေတြက ဆုိပါတယ္။

ေဒါက္တာခင္မုိးမုိး
By Good Health

ၾကက္ဟင္းခါးသီး

ခါးသက္သက္ အရသာရွိတဲ႕ ၾကက္ဟင္းခါးသီးဟာ အပူပိုင္း စိုစြတ္တဲ့ ရာသီမွာ ေပါက္ေလ့ရွိၿပီး အဓိကအားျဖင့္ အာရွတိုင္းျပည္ေတြနဲ႔ ေတာင္အေမရိကေတြမွာ ေတြ႔ရပါတယ္။ အရသာက ခါးသက္တယ္ ဆိုေပမယ့္ ၾကက္ဟင္းခါးသီးမွာ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ားစြာ ရွိပါတယ္။
အာဟာရတန္ဖိုး
ၾကက္ဟင္းခါးသီးမွာ ကယ္လိုရီ ပါဝင္မႈ အလြန္ ေလ်ာ့နည္းပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ တန္ဖိုးရွိတဲ့ အာဟာရ ဓာတ္ေတြ အမ်ားအျပား ပါဝင္ပါတယ္။ ဗီတာမင္ B1 ၊ B2 နဲ႔ B3၊ ဗီတာမင္စီ၊ မဂၢနီဆီယမ္၊ ေဖာလစ္အက္စစ္၊ ဇင့္(သြပ္)၊ ေဖာ့စ္ဖရပ္စ္၊ မဂၢနိစ္နဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္တို႔ ေကာင္းစြာ ပါဝင္ ေနပါတယ္။ သံဓာတ္ ပါဝင္မႈ မ်ားၿပီး ဘီတာ ကယ္႐ိုတင္း ပါဝင္မႈဟာ ပန္းေဂၚဖီစိမ္းထက္ ႏွစ္ဆ၊ ကယ္လ္စီယမ္ ပါဝင္မႈက ဟင္းႏုနယ္ရြက္ထက္ ႏွစ္ဆနဲ႔ ပို တက္စီယမ္ပါဝင္မႈက ငွက္ေပ်ာသီးထက္ ႏွစ္ဆ အသီးသီး ပါဝင္ေနပါတယ္။ ၾကက္ ဟင္းခါးသီးမွာ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ကို က်ေစတဲ့ အာနိသင္ရွိသလို Polypeptide P လို႔ေခၚတဲ့ အင္ဆူလင္လို ျဒပ္ေပါင္း တစ္မ်ိဳး လည္း ပါဝင္တာေၾကာင့္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါရွိသူတခ်ိဳ႕အတြက္ ေကာင္းက်ိဳး ရွိေၾကာင္း ေလ့လာသူေတြက ဆိုပါတယ္။
က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား
(၁) ေသြးျပႆနာမ်ား
ၾကက္ဟင္းခါးသီးအရည္ဟာ ေသြး ဆိပ္သင့္တာေၾကာင့္ျဖစ္တဲ့ အနာနဲ႔ ယား ယံမႈေတြကို ကုသရာမွာ အလြန္အက်ိဳး ေက်းဇူးမ်ားပါတယ္။ လတ္ဆတ္တဲ့ ၾကက္ ဟင္းခါးသီးအရည္ကို သံပရာရည္နဲ႔ ေရာကာ အစာမရွိခ်ိန္ ျဖည္းျဖည္းခ်င္း ငံုၿပီး ေန႔စဥ္ေသာက္ေပးရင္ ၄-၆လ အ ၾကာမွာ သိသာတဲ့ တိုးတက္မႈကို ေတြ႕ရပါ တယ္။
(၂) ကာလဝမ္္းးေရာဂါ
ကာလဝမ္းေရာဂါ အေစာပိုင္းအ ဆင့္မွာ ႀကိတ္ေျခထားတဲ့ ၾကက္ဟင္းခါး ရြက္ လက္ဖက္စားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္းနဲ႔ ၾကက္ သြန္နီအရည္ လက္ဖက္စားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း၊ သံပရာရည္ လက္ဖက္စားဇြန္း တစ္ဇြန္း တို႔ကို ဆတူေရာၿပီး ေန႔စဥ္ ေသာက္ေပး ပါ။
(၃) အမ်ိဳးအစား (၂) ဆီီးးခ်ိဳေရာဂါ
ၾကက္ဟင္းခါးသီးမွာ ပါတဲ့ အပင္ ထြက္အင္ဆူလင္ဟာ ဆီးနဲ႔ ေသြးထဲက သၾကားဓာတ္ကို ေလ်ာ့က်ေစတဲ့ အက်ိဳးေက်းဇူး ရွိပါတယ္။ ၾကက္ဟင္းခါးသီးဟာ ေသြးတြင္း အင္ဆူလင္အဆင့္ကို တိုးေစ တာမ်ိဳး မရွိဘဲ ဂလူးကို႔စ္ ခံႏိုင္ရည္ရွိမႈကို သိသိသာသာ ေကာင္းမြန္ေစတာ ျဖစ္ပါ တယ္။
(၄) စြမ္းအင္
ၾကက္ဟင္းခါးသီး အရည္ကို ပံုမွန္ ေသာက္ေပးတာေၾကာင့္ စြမ္းအင္နဲ႔ သက္လံုကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ ႏွစ္ႏွစ္ ၿခိဳက္ၿခိဳက္ အိပ္ေမာက်ေစပါတယ္။
(၅) မ်က္စိျပႆနာမ်ား
ၾကက္ဟင္းခါးသီးမွာ ဘီတာကယ္႐ို တင္းနဲ႔ တျခားအာနိသင္ေတြ ပါဝင္မႈ ျမင့္ မားတာေၾကာင့္ မ်က္စိ ျပႆနာ ေတြကို ကင္းေဝးေစၿပီး အျမင္အာ႐ံုကို တိုးတက္ ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။
(၆) အရက္နာက်ျခင္္း
ၾကက္ဟင္းခါးသီး အရည္ဟာ အရက္နာက်တဲ့ ေဝဒနာကို ကုသရာမွာ ေကာင္းက်ိဳး ရွိပါတယ္။ အရက္ေသာက္ တာေၾကာင့္ျဖစ္တဲ့ အသည္းေဝဒနာ ေတြကို ျပဳျပင္ေပးၿပီး အသည္းကို သန္႔ စင္ေစပါတယ္။
(၇) ကိိုုယ္ခံစြမ္္းအား ေကာင္္းမြန္ျခင္း
ၾကက္ဟင္းခါးသီး အရည္ဟာ ကိုယ္ခံစြမ္းအား စနစ္ကို ေကာင္းမြန္ေအာင္ တည္ေဆာက္ေပးၿပီး ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ ေရာဂါ တြန္းလွန္ႏိုင္စြမ္းကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။
(၈) လိပ္ေခါင္း
ၾကက္ဟင္းခါးရြက္ကရတဲ့ အရည္ လက္ဖက္စားဇြန္း သံုးဇြန္းကို ေထာပတ္၊ ႏို႔ တစ္ဖန္ခြက္နဲ႔ ေရာကာ နံနက္တိုင္း အစာမရွိခ်ိန္မွာ ေသာက္ေပးရင္ တစ္လအၾကာမွာ သက္သာ သြားပါလိမ့္မယ္။ လိပ္ေခါင္းက နာက်င္ ေနရင္ ၾကက္ဟင္းခါးပင္ရဲ႕ အျမစ္ကို ေစးပ်စ္ေအာင္ ႀကိတ္ၿပီး လိပ္ေခါင္းေပၚမွာ အုပ္ေပးပါ။
(၉) ဆိိုုုးရီးေယးစစ္အေရျပားအနာ
ၾကက္ဟင္းခါးရြက္ အရည္ကို ပံုမွန္ ေသာက္ေပးရင္ ဆိုးရီးေယးစစ္နဲ႔ တျခား ဖန္းဂပ္စ္မိႈစြဲတဲ့ အေရျပား အနာေတြကို သက္သာေစပါတယ္။
(၁၀) အသက္႐ွဴလမ္းေၾကာင္း ျပႆနာမ်ား
လတ္ဆတ္တဲ့ ၾကက္ဟင္းခါးသီး အရည္ ႏွစ္ေအာင္စနဲ႔ ေရေရာထားတဲ့ ပ်ားရည္တစ္ခြက္ကို ေရာေသာက္ ေပးရင္ ပန္းနာရင္က်ပ္၊ ေလျပြန္ေရာင္တာ စတဲ့ အသက္႐ွဴလမ္းေၾကာင္း ေဝဒနာေတြကို သက္သာေစပါတယ္။ သတိျပဳရန္ ဆီးခ်ိဳကုသေဆးေသာက္ေနတဲ့ ဆီးခ်ိဳေရာဂါရွိသူေတြအေနနဲ႔ ၾကက္ဟင္းခါးအရည္ မေသာက္ခင္ ဆရာဝန္နဲ႔ တိုင္ပင္ပါ။ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ေတြအေနနဲ႔ ၾကက္ဟင္းခါးသီးကို အလြန္အမင္း စားေသာက္တာမ်ိဳး ေရွာင္သင့္ပါတယ္။Myawady Health

ပံုျပင္ေလးတစ္ပုဒ္

"ႏွစ္ေတြေဟာင္းလို့
ႏွစ္သစ္ကူးကာ
ေပ်ာ္ရႊင္တာေတြ့ျမင္ရျပန္ျပီ
ဒါေပမဲ့လည္း
လကေလးခမ်ာ ငိုရရွာ---"


ဟိုး----လြန္ခဲ့တဲ့ ႏွစ္ေပါင္းတစ္ေထာင္ေလာက္ကေပါ့-- နတ္ပံုျပင္ေလး တစ္ပုဒ္ရွိခဲ့တယ္။
အဲဒီပံုျပင္ေလးမွာ ေကာင္ေလးနဲ့ေကာင္မေလး ႏွစ္ေယာက္ရွိတယ္ တဲ့။
သူတို့ႏွစ္ေယာက္က တစ္ေယာက္နဲ့တစ္ေယာက္ သိပ္ခ်စ္ၾကတယ္ တဲ့။
တစ္ေန့က်ေတာ့ ေကာင္ေလးဟာ အေတာင္ေလးမွာ ဒဏ္ရာရျပီးလဲေနတဲ့
ငွက္ကေလးတစ္ေကာင္ကို ေတြ့ျပီး ကယ္တင္ေပးလိုက္တယ္၊
ငွက္ကေလးကို သစ္ျမစ္၊သစ္ဥေတြ ေသြးလိမ္းျပီး ဒဏ္ရာကို ကုေပးတယ္။
ေနာက္---- ဒဏ္ရာသက္သာလာေတာ့ ငွက္ကေလးကို သင္သြားလိုရာ လြတ္လြတ္လပ္လပ္
ပ်ံသန္းေပေတာ့ လို့ေျပာျပီး လႊတ္ေပးလိုက္တယ္ တဲ့ေလ။



အဲဒီေတာ့မွ ငွက္ကေလးက ေကာင္ေလးကို လူလိုေျပာသတဲ့။
"အသင္လူ----- က်ြန္ေတာ့္ကို ကယ္တင္ေပးတဲ့ဲ့ဲ့အတြက္ ေက်းဇူးအမ်ားၾကီးတင္ပါတယ္---
အသင့္ရဲ့ ေက်းဇူးဆပ္ခ်င္ပါတယ္။
က်ြန္ေတာ္က နတ္မင္းၾကီးေမြးထားတဲ့ ငွက္ကေလးျဖစ္ပါတယ္။
သင္လိုအပ္တဲ့အခါ လိုရာဆုတစ္ခုကို ေတာင္းဆိုပါ။
သင္ေတာင္းဆိုတဲ့ ေတာင္းဆိုခ်က္ဟာ ခ်က္ခ်င္းျပည့္စံုလိမ့္မယ္" လို့ ေျပာျပီး-- ပ်ံသန္းသြားေတာ့တယ္။




အဲဒီအေျကာင္းကို ေကာင္မေလးက မသိဘူးတဲ့။
ညေလးတစ္ညမွာေတာ့ ေကာင္ေလးနဲ့ေကာင္မေလး ခ်ိန္းေတြ့တဲ့အခါ
ေကာင္မေလးက မ်က္ႏွာမေကာင္းဘူး ျဖစ္ေနတယ္တဲ့ေလ။
ေကာင္ေလးက "ဘာျဖစ္လုိ့မ်က္ႏွာမေကာင္း ျဖစ္ေနရတာလဲ။ သူ့ကိုေျပာျပပါ။
သူဘာလုပ္ေပးရမလဲ" လို့အတင္းမရမက ေမးတယ္။



ေကာင္မေလးက "မျဖစ္နိုင္ပါဘူး၊ သူျဖစ္ခ်င္တာကို လုပ္ေပးနိုင္မွာမဟုတ္ပါဘူး" ဆိုျပီးေျပာမျပဘူး တဲ့။
ေကာင္ေလးက အတင္းပဲလိုက္ေမးတယ္။ "သူ့ကိုခ်စ္၇င္ ေျပာျပပါ။
သူလုပ္ေပးနုိင္ေအာင္ ၾကိဳးစားပါ့မယ္" လို့ ထပ္ခါထပ္ခါေျပာေတာ့မွ ေကာင္မေလးကေျပာျပတယ္။




သူဒီကိုလာတဲ့လမ္းက ေရကန္ၾကီးတစ္ကန္မွာ နတ္သမီးေလးေတြ ေဆာ့ကစားေနတာကိုေတြ့ခဲ့ရတယ္-
တအားေပ်ာ္ဖို့ ေကာင္းတာပဲ၊ သူလည္းနတ္သမီးေလးလို ၀တ္ျပီး ေဆာ့ခ်င္လိုက္တာတဲ့ ---
တစ္ရက္ေလာက္ ေဆာ့ကစားလိုက္ရင္ သူေက်နပ္ပါျပီဆိုျပီး ေျပာသတဲ့ေလ----




ေကာင္ေလးက သူ့ခ်စ္သူေျပာေတာ့ စိတ္မေကာင္း ျဖစ္သြားတာေပါ့။
သူ့ခ်စ္သူ ျဖစ္ခ်င္တာေတြကို သူကလုပ္ေပးခ်င္ေပမယ့္ ဘယ္လုိလုပ္ျပီး နတ္သမီးျဖစ္ေအာင္
လုပ္ေပးနိုင္မလဲဆိုတာ ေတြးရင္း စိတ္မေကာင္းျဖစ္ျပီး မွိုင္ေနတာေပါ့ကြယ္။




ေနာက္ေတာ့မွ ငွက္ကေလးေျပာသြားခဲ့တာကို သတိရသြားျပီး--- သူ့ခ်စ္သူေကာင္မေလးကို
၀မ္းသာအားရ ေျပာျပတယ္။
"ခ်စ္--ဘာမွစိတ္မေကာင္း မျဖစ္နဲ့၊ နတ္သမီးျဖစ္ေအာင္ သူလုပ္ေပးနိုင္ပါတယ္" လို့ေျပာျပီး
သူ ဆုေတာင္းလုိက္တယ္၊




"နတ္မင္းၾကီး---- က်ြန္ေတာ့္ခ်စ္သူေလးကို နတ္သမီးျဖစ္ေအာင္လုပ္ျပီး
နတ္သမီးေလးေတြလို ကစားခြင့္ရေအာင္ လုပ္ေပးပါလို့" ဆုေတာင္းလိုက္ေလ သတဲ့။




"ျပည့္ေစ" ဆိုတဲ့ အသံထြက္လာျပီး ခ်က္ခ်င္းပဲ ေကာင္မေလးဟာ
နတ္သမီးေလး ျဖစ္သြားေတာ့တယ္၊



နတ္သမီးေလးျဖစ္သြားေတာ့ ေကာင္မေလးက အရမ္းေပ်ာ္ရႊင္ေနတာေပါ့။
သူတစ္ရက္ပဲ ကစားပါ့မယ္လို့ သူ့ခ်စ္သူေကာင္ေလးကို ကတိေပးျပီး ေရကန္ျကီးဆီက ိုထြက္သြားတာေပါ့။။



ေကာင္ေလးက တစ္ေယာက္တည္း က်န္ရစ္ခဲ့ရွာတယ္။
သူ့ေကာင္မေလး ေဆာ့ေနတဲ့ ေရကန္ျကီးကိုေခ်ာင္းၾကည့္လိုက္ေတာ့ တအားကိုလွျပီး
ေပ်ာ္ျမဴးစြာ ေဆာ့ကစားေနတာကို ေတြ့ရေတာ့ သူအရမ္းကို ေက်နပ္ေနတာေပါ့။
သူျပန္လာျပီး--- ညေနေစာင္းတဲ့အထိ ေစာင့္ေနတာေပါ့ ။။။။။


ျပန္လာနိုးနိုးနဲ့ ေစာင့္ေနလိုက္တာ--- တစ္ရက္၊ တစ္လ၊ တစ္ႏွစ္၊ သံုးႏွစ္၊ ဆယ္ႏွစ္၊ ႏွစ္ေတြ အမ်ားၾကီး
ၾကာသြားေပမယ့္ ေကာင္မေလးက ျပန္မလာခဲ့ဘူး တဲ့။



ေကာင္ေလးက ေကာင္မေလးကို ေစာင့္ေနရင္း ရင္ကြဲနာက်ျပီး ေသဆံုးသြားခဲ့တယ္၊
ေကာင္ေလးက ေသသြားျပီးေတာ့ ဥၾသငွက္ကေလး တစ္ေကာင္ျဖစ္သြားတယ္ တဲ့ကြယ္။
ဥၾသငွက္ကေလးကလည္း "ဥၾသ--ဥၿသ"---လို့ ေအာ္ျပီးေကာင္မေလးကို လိုက္ရွာရွင္း
ေမွ်ာ္ေနရင္းနဲ့ ေသဆံုးသြားခဲ့ျပန္တယ္၊




ဥၾသငွက္ကေလး ေသသြားေတာ့ -- ေကာင္းကင္က လေလးရဲ့ ေဘးနားမွာ ၾကယ္ပြင့္ေလးျဖစ္သြားတယ္။
အဲဒီၾကယ္ပြင့္ေလးကေတာ့ ႏွစ္ေဟာင္းေျပာင္းလို့ ႏွစ္သစ္ကူးတဲ့ ည---လေလး ေဘးမွာရွိေနတတ္တဲ့
တစ္ပြင့္တည္းေသာ ၾကယ္ပြင့္ေလးေပါ့ကြယ္----



လေလးက သူတစ္ေယာက္တည္း တိုးတိုးေလးေျပာျပီး ငိုေနရွာတယ္တဲ့။
ေကာင္ေလးေရာ---ေကာင္မေလးေရာ နတ္ျပည္တစ္ရက္ဟာ လူ့ျပည္မွာႏွစ္ေပါင္းတစ္ရာရွိတယ္ ဆိုတာ
သူတို့မသိရွာဘူးဆိုျပီး စိတ္မေကာင္းလြန္းလို့ ငိုေနရွာတာတဲ့ကြယ္။




ဒါေၾကာင့္ --- ႏွစ္သစ္ကူးေရာက္တုိင္း -- ညတိုင္းညတိုင္းမွာ ေကာင္းကင္ကို ေမာ့ၾကည့္လိုက္ရင္ --
လကေလးငိုေနတဲ့ ပံုစံ လေကြးေကြးေလးနဲ့ တစ္ပြင့္တည္းေသာ ၿကယ္ေလးကို
ေတြ့ရတတ္ တယ္တဲ့။




အဲဒီအခ်ိန္--- လူ့ျပည္မွာေတာ့ ၾကယ္မီးပံုးေလးေတြ၊ ၾကယ္မီးသီးေလးေတြ ထြန္းျပီး
ဒီႏွစ္ကုန္လို့ ေရွ့ႏွစ္ကူးမွာ ၿကယ္ကေလး သူ့ခ်စ္သူေလးနဲ့ ေပါင္းရပါေစ။
ျပန္ဆံုၾကပါေစလို့ ဆုေတာင္းၾကတာေပါ့။



ႏွစ္ေတြၾကာေညာင္းလို့ ကာလေဒသေတြ ေျပာင္းလာေတာ့မွ လူေတြက
"Happy New Year" ဆိုျပီး ၀ိုင္းဆုေတာင္းၾကတာေပါ့။



လကေလးကေတာ့ လူေတြေပ်ာ္ရႊင္စြာနဲ့ ဆုေတာင္းေပးတာကို ၾကည့္ျပီး
တစ္ေယာက္ထဲ ငိုေၾကြးေနရတယ္ေလ။
ဒါေျကာင့္ ----လကေလးဟာ ငိုေနတဲ့ပံုစံ လေကြးေကြး ေလး ျဖစ္ေနတာေပါ့။




New Year ညတုိင္းမွာ ေကာင္းကင္ကို ၾကည့္လိုက္ပါ။
ခပ္ေကြးေကြးနဲ့ လကေလးနဲ့ နံေဘးမွာ တစ္ပြင့္တည္းေသာ
ၾကယ္ကေလးကို ေတြ့ၾကရမွာပါ။
ေမးလ္မွတစ္ဆင့္ကူးယူေဖာ္ျပသည္။

စိတ္ကုိ ထိန္းခ်ဳပ္နည္းမ်ား

စိတ္ကုိ ထိန္းခ်ဳပ္နည္းမ်ား

၁ - အရသာခံစားမႈျဖင့္ (ဥပမာ - သဘာဝအလွ ၊ ဂီတတုိ ့ျဖစ္)
စိတ္၏လုိအင္ဆႏၵမ်ားကုိ ေခတၱခဏ ထိန္းခ်ဳပ္နုိင္သည္။

၂ - ကုိယ္က်င့္တရားျဖင့္ စိတ္၏လုိအင္ဆႏၵမ်ားကုိ ေခတၱခဏ ထိန္းခ်ဳပ္ထားနုိင္သည္။

၃ - ဘာသာတရားျဖင့္ စိတ္၏လုိအင္ဆႏၵမ်ားကုိ ေခတၱခဏ ထိန္းခ်ဳပ္ထားနုိင္သည္။

၄ - ေလာကၾကီးအေၾကာင္း အမွန္တုိင္း ပုိင္းျခားသိျမင္ျခင္းျဖင့္ စိတ္၏လုိအင္ဆႏၵမ်ားကုိ အျပီးတုိင္ထိန္းခ်ဳပ္ထားနုိင္သည္။

ဂ်ာမန္ဒႆနိကေဗဒ ပညာရွင္ ရႈိပင္ေဟာင္းဝါ

ShareThisPage

ဆက္သြယ္ရန္

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...