https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJ9enFLomJj3OCZr_ma6q1k5nHaKjCcuqPQ-QzK1FYVQBSzBApNNLu5a1swSGDquemI_-mn5bpHt0ON9Zv6mpYZM_EvAHYiB8m3fy7favSHhULJiEMGy7Bp1nwc0FGc08Y4yAq-ekuTlla/s1600/Namo-tassa4.png

Sep 12, 2012

ရွားေဇာင္းလပတ္ ၏ အစြမ္း

ဒီေန႔ျမန္မာ့အသံမွာလာတဲ့ယဥ္တကိုယ္မယ္ ေလးေျပာသြားသလုိပဲ ရွားေစာင္းလက္ပတ္ေလးအေၾကာင္းကို
 
သူေျပာတာထက္ အသံုး၀င္ေၾကာင္းေလးကိုသူငယ္ခ်င္းတုိ႔ကိုေျပာျပေပးခ်င္ပါတယ္။



လူတိုင္းအလွအပကိုျမတ္ႏုိးၾကမယ္လုိ႔ထင္ပါတယ္။
ရွားေစာင္းလက္ပတ္ ရဲ႕ ဂ်ယ္လီလိုျဖစ္ေနတဲ့
အသားတုန္တုန္ကေလးေတြကို မ်က္ႏွာမွာအသာလိမ္းေပးမယ္ ဆုိရင္
မ်က္ႏွာေပၚမွာ ျဖစ္တတ္တဲ့ အမဲကြက္ေတြ ေနေလာင္တာေတြကိုကာကြယ္ေပးပါတယ္။
အသားအေရ ေျခာက္တာလည္းမျဖစ္ေတာ့ဘူးေပ့ါ။



မိန္းကေလးေတြအမ်ားစုဟာ မိတ္ကပ္ကိုလိမ္းတတ္ၾကပါတယ္
မနက္ပိုင္းလိမ္းၿပီးလို႔ မိတ္ကပ္ေၾကာင့္အသားအေရးမပ်က္စီးရေအာင္ ညေနအိမ္ျပန္ေရာက္တဲ့အခါ
(သို႕) ညအိပ္ယာ၀င္ခါနီး မ်က္ႏွာသစ္ၿပီးတဲ့အခါ ရွားေစာင္းလက္ပတ္ဂ်ယ္လီေလးကို
မ်က္ႏွာအႏွံ႕လိမ္းေပးၿပီး မိနစ္(၂၀)ေလာက္မွာ ေရေအးနဲ႔ မ်က္ႏွာျပန္သစ္ေပးမယ္ ဆုိရင္
မ်က္ႏွာေပၚမွာ ျဖစ္တတ္တဲ့ ၀က္ၿခံဖုေပါက္တာ၊ ေနေၾကာင့္အသားအေရေလာင္တာ ေျခာက္တာတို႔ကို
မျဖစ္ေအာင္ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
ေနာက္ၿပီး ေရေႏြးပူေလာင္တာ၊မီးပူေလာင္တာတို႔ျဖစ္တဲ့အခါမွာလည္း
ျဖစ္ျဖစ္ခ်င္းရွားေစာင္းလက္ပတ္ကိုေရနဲ႔သန္႔သန္႔ေဆး၊ ႏွစ္ျခမ္းခဲြၿပီး
အပူေလာင္တဲ့ဒါဏ္ရာေပၚကို ကပ္ေပးၿပီးမၾကာခဏ ရွားေစာင္းလက္ပတ္လဲလွယ္ေပးမယ္ဆိုရင္
 ဒါဏ္ရာဟာအပူဖူ(အရည္ၾကည္ဖု) ျဖစ္မလာေတာ့ပဲ ခဏအတြင္းသက္သာမွာ
ျဖစ္သလိုနဂိုအသားအေရအတိုင္း ျပန္ရမွာျဖစ္ပါတယ္။


 ရွားေစာင္းလက္ပတ္ ယိုလို႔ေျပာရမလား ခ်က္ေဆးလို႔ေျပာရမလား လုပ္ၿပီး
စားလို႔လညး္ရပါေသးတယ္။ အဲဒါကေတာ့ ရွားေစာင္းလက္ပတ္ရယ္၊ ထန္းလ်က္အမဲရယ္၊
မန္က်ည္းသီးမွည့္ရယ္ေရာႀကိဳရတာပါ။ တခ်ိဳ႕ကေတာ့ စမံုမ်ိဳး(၅)ပါးထည့္ၾကပါတယ္။
ကၽြန္မကေတာ့ အလြယ္ပဲ ႀကိဳစားျဖစ္တာပါ စမံုမ်ိဳး(၅)ပါး မထည့္ျဖစ္ပါဘူး။
ရွားေစာင္းလက္ပတ္ကတစ္ဆ၊ မန္က်ည္းသီးတစ္ဆကို ထန္းလ်က္က ႏွစ္ဆထည့္ရမွာပါ။
အရင္ဆံုးအပင္ကခူးလာတဲ့ ရွားေစာင္း လက္ပတ္ကို ေရေအးနဲ႔သန္႔ေနေအာင္ေဆးရပါမယ္
ၿပီးေတာ့ က်ိတ္စက္ကေလးနဲ႔တစ္ေခ်ာင္းခ်င္း က်ိတ္ေပးရပါတယ္။
ဒါမွမဟုတ္ရင္လည္းဓါးနဲ႔ ပါးပါးေလးလွီးေပးရင္လည္း ရပါတယ္။
က်ိတ္စက္ ဆိုေတာ့ျမန္တာေပ့ါေနာ။
ထန္းလ်က္ကိုလည္း ေရနည္းနည္းနဲ႔ႀကိဳထားရပါမယ္။
မန္က်ည္းသီးကိုေတာ့ ေရေအးနည္းနည္းနဲ႔ စိမ္ၿပီးပြေနေအာင္ထားရပါမယ္။
ၿပီးမွ မ်ည္က်ည္းသီးကို အႏွစ္ေတြပဲရေအာင္ ဇကာကေလးနဲ႔တိုက္ခ်ေပးရပါတယ္။
ပြေနတဲ့မန္က်ည္းသီးကို ဒီအတိုင္းထည့္လည္းရပါတယ္။


ကၽြန္မကေတာ့ အႏွစ္ကေလးေတြပဲရေအာင္ဇကာေလးနဲ႔ တိုက္ခ်တာပါ။
ႀကိဳထားတဲ့ ထန္းလ်က္ကို အေအးခံၿပီး ေရစစ္နဲ႔စစ္ေပးရပါမယ္။
ဘာေၾကာင့္လဲဆိုေတာ့ ထန္းလ်က္မွာအမိႈက္ကေလးေတြ သဲေလးေတြပါေနတတ္တာေၾကာင့္ပါ။
ၿပီးရင္အဲဒီ(၃)မ်ိဳးကို ဒန္အိုးသန္႔သန္႔ထဲေပါင္းထည့္ၿပီး ႀကိဳလို႔ရပါၿပီ။
ႀကိဳေနရင္းနည္းနည္းျပစ္လာၿပီဆိုရင္ေတာ့ ဆက္တုိက္ေမႊေပးရပါမယ္။
ထန္းလ်က္ပါတာေၾကာင့္ မီးတူးတတ္တယ္ေလ။
ေရေတြခန္းသြားခါနီးမွာ ေတာ့ ဆားသင့္ေတာ္ယံု ေလာက္ထည့္ၿပီးေမႊေပးရပါတယ္။



 ေရလည္းမက်န္၊ တအားေစးကပ္သြားတာလဲ မဟုတ္ပဲ သင့္ေတာ္တဲ့
အေနအထားထိထားၿပီး အေအးခံထားလိုက္ပါ။

 ၿပီးရင္ ပုလင္း(သို႔)ဗူးထဲထည့္ၿပီး ညေနစာနဲ႔ ေ၀းတဲ့ ညအိပ္ခါနီးအခ်ိန္မွာ
အဲဒီရွားေစာင္းလက္ပတ္ယိုကို စားေပးမယ္ဆိုရင္ ဆီး၊၀မ္း၊ေလ မွန္ၿပီး အသားအေရစိုေျပမွာျဖစ္ပါတယ္။



 ေနာက္ၿပီး ဆံပင္ကၽြတ္ျခင္း ၊ေဗါက္ထျခင္းကိုေတာ့ မိမိေခါင္းေလ်ာ္တဲ့အခါမွာ
မိမိအသံုးျပဳတဲ့ရွန္ပူ နဲ႔အတူေရာေလ်ာ္ရင္ ေဗါက္ထတာဆံပင္ကၽြတ္တာကေနကင္းေ၀းၿပီး
ေပ်ာ့ေပ်ာင္းလွပတဲ့ဆံပင္ကေလးကို ရရွိမွာျဖစ္ပါတယ္။



 အဲဒါကေတာ့ မိမိေခါင္းေလ်ာ္ရည္ထည့္မည့္ ဖလား ဒါမွမဟုတ္ ဇလံုကေလးေပ့ါ
အဲဒီအထဲကို ရွားေစာင္းလက္ပတ္ရဲ႕ဂ်ယ္လီကေလးေတြပဲရေအာင္ အေပၚယံက အစိမ္းဖတ္ကေလးကို
ဓါးနဲ႔ အသာခြာယူၿပီး ဂ်ယ္လီလိုအသားကေလးေတြကို မိမိအသံုးျပဳတဲ့ ဘီးကေလးနဲ႔ သာသာကေလး ျခစ္ယူပါ။
ၿပီးရင္မိမိအသံုးျပဳမယ့္ ေခါင္းေလ်ာ္ရည္ထည့္ထားၿပီး မိနစ္၃၀ခန္႔ထားေပးပါ။
ေခါင္းေလ်ာ္တဲ့အခါ ေရာေမႊလိုက္ပါ
ေလ်ာ္တဲ့အခါမွာ ဦးေရကိုလက္နဲ႔ဖြဖြသာကုတ္ပါ။
ခဏေပါင္းထား သလိုျဖစ္ေအာင္ ဖြဖြကုတ္ေပးပါ။
၅မိနစ္ ၁၀ မိနစ္ေလာက္ ထားၿပီး ေရနဲ႔ေလ်ာ္ေပးမယ္ဆိုရင္ သင့္ဆံပင္ဟာ ႏူးညံ့ၿပီး ေဗါက္ကင္းတဲ့သူျဖစ္မွာပါ။



ဆံပင္သားဟာလည္း ႏွစ္ခြမျဖစ္ေတာ့ပါဘူး။
ေနာက္ထပ္အသံုး၀င္တာရွိပါေသးတယ္ ။
အဲဒါကေတာ့ ရွားေစာင္းလက္ပတ္သတၱဳရည္ကိုေသာက္သံုး ျခင္းပါပဲ အဲဒါကေတာ့
ကိုယ္အတြင္းကကလီစာေတြအတြက္ သိပ္ေကာင္းတဲ့ေဆးရည္ပါတဲ့။

အဲဒါကိုဂ်ပန္ႏုိင္ငံကထုတ္လုပ္ေနၿပီလ ို႔သိရေပမယ့္
ေဆးရည္ႀကိဳနည္းကိုအတိအက်မသိေသးတဲ့အတြက္
ေနာက္မွဆက္လက္ေဖာ္ျပေပးပါ့မယ္လို႔ ..........ေနာ္။



အထက္ကေဖာ္ျပေပးခဲ့တာေတြကေတာ့ ကၽြန္မလက္ေတြ႔ မို႔ပါ။
ကၽြန္မ သင္တန္းတခုတက္ရတုန္းက ကၽြန္မဆံပင္က တင္ပါးဖုံးခါနီးအထိရွည္ပါတယ္။
သင္တန္းမွာက ဆံထံုး မထံုးမေနရဆိုေတာ့ ဆံပင္ကို ေခါက္ရပါတယ္။
သူမ်ားလို တစ္ပတ္လွ်ိဳလညး္မထံုးတတ္ပါဘူး ။
အဲဒါေၾကာင့္ ပိုက္အုတ္နဲ႔႔ပဲ မရမက ေခါက္ထံုးရတာဆိုေတာ ့
ေခါက္ထားတဲ့အရာကေနဆံပင္ေတြက်ိဳးကုန္ပါတယ္
ေတာ္ေတာ္လည္းပ်က္စီးကုန္ပါတယ္။
 ေရမေကာင္းတာလဲ ပါတာေပါ့ေနာ္။ အဲဒါေၾကာင့္ဆံပင္ကိုေက်ာ္လည္အထိ ညွပ္လိုက္ရပါတယ္ ။
အဲဒီေနာက္မွာမွ ရွားေစာင္းလက္ပတ္နဲ႔ေလ်ာ္ရတယ္ဆိုတာကိုသိၿပီးေလ်ာ္ျဖစ္တာပါ။




ရွားေစာင္းလက္ပပ္သတၱဳရည္ျပဳလုပ္နည္းနွင့္အျခားနည္းမ်ား

ရွားေစာင္းလက္ပပ္အရြက္ကို အရင္းကေန ဓါးထက္ထက္နဲ႔ျဖတ္ပါ။
တစ္ေယာက္စာအတြက္ပဲဆိုရင္ေတာ့ ေလးရြက္၊ငါးရြက္ေလာက္အနည္းဆံုး ျဖတ္ယူပါ။
အရြက္ငယ္ေလးေတြကိုမျဖတ္ပဲအပင္မွာပဲခ်န္ထားခဲ့ပါ။
ေရစင္စင္ေဆးၿပီးဆူးေတြနဲ႔ထိပ္ဖ်ားကို ျဖတ္ပစ္လိုက္ပါ။

ဓါးနဲ႔ပါးပါးလွီးၿပီး သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္စက္နဲ႔ေမႊပါ။
ပိတ္စပါးသန္႔သန္႔နဲ႔ အရည္ညွစ္ပါ။ ရွားေစာင္းလက္ပပ္ရည္ကို အိုးသန္႔သန္႔တစ္လံုးနဲ႔ ခံယူပါ။
ရွားေစာင္းလက္ပပ္ရည္ကို မီးဖိုေပၚတင္ၿပီး မိနစ္၃၀ ခန္႔ၾကာေအာင္က်ိဳပါ။
ဆူလာတဲ့အခါမွာ အျမွဳပ္ေတြတက္လာပါလိမ့္မယ္။ တက္လာတဲ့ အျမွဳပ္ေတြကိုခပ္ထုတ္ပစ္ပါ။
အျမွဳပ္ေတြဟာ ဖန္တဲ့အရည္ေတြပဲျဖစ္ပါတယ္။
အဲဒါေၾကာင့္ အျမွဳပ္ေတြကိုကုန္ေအာင္ခပ္ထုတ္ရတာပါ။
ပ်ားရည္(သို႔မဟုတ္) သၾကားသန္႔သန္႔သင့္ရံုေလာက္ကို ႀကိဳက္ႏွစ္သက္တဲ့
အရသာျဖစ္ေအာင္ထည့္ၿပီး သမေအာင္ေမႊေပးပါ။
အေအးခံထားၿပီး ေရခဲေသတၱာထဲထည့္သိမ္းထားႏိုင္လွ်င္ ပိုေကာင္း ပါတယ္။
ေသြးခ်ိဳ၊ဆီးခ်ိဳ ရွိသူမ်ား အတြက္ကေတာ့ အခ်ိဳမထည့္သင့္ပါဘူး။
သဘာ၀အတိုင္းေသာက္တာပိုေကာင္းပါတယ္။
ရွားေစာင္လက္ပပ္သတၱဳရည္ကုိ ေန႔စဥ္ ေၾကြဇြန္းႀကီး ၁ဇြန္းႏႈနး္ျဖင့္ သံုးႀကိမ္ေသာက္သင့္ပါတယ္။
ရွားေစာင္းလက္ပပ္ရည္ကို ဒီအတုိင္းပဲထားမယ္ဆုိရင္ သူ႔ထဲမွာပါ၀င္တဲ့
ေအာက္ဇားလစ္အက္ဆစ္ Oxalic Acid ေတြက ဓါတ္ေျပာင္းသြားတတ္ပါတယ္။


ဒါေၾကာင့္ေရခဲေသတၱာမရွိသူမ်ား ႏွစ္ရက္စာေလာက္သာက်ိဳခ်က္ေသာက္လွ်င္ေကာင္းပါတယ္။

 ႏွစ္ရက္ထက္ပိုမထားသင့္ပါဘူး။




ရွားေစာင္းလက္ပပ္အမႈန္႔ျပဳလုပ္နည္း

ရွားေစာင္းလက္ပပ္အရြက္ကို သန္႔စင္ေအာင္ေဆးၿပီး ဆူးေတြနဲ႔ထိပ္ခၽြန္ေတြကိုဖယ္ၿပီး
ပါးႏုိင္သေလာက္ပါးေအာင္လွီးပါ။ ပါးေလေကာင္းေလျဖစ္ပါတယ္။
လွီးထားတဲ့ ရွားေစာင္းလက္ပပ္အဖတ္ေလးေတြကို ၀ါးနဲ႔လုပ္ထားတဲ့ ဆန္ေကာထဲမွာျဖန္႔လွန္းပါ။
တစ္ရက္နဲ႔မေျခာက္ရင္ ႏွစ္ရက္၊ သံုးရက္စသည္ျဖင့္လံုး၀ ေျခာက္သြားေအာင္လွန္းပါ။


ႏွစ္ရက္၊သံုးရက္ၾကာတဲ့အခါရွားေစာင္းလက္ပပ္ေတြလံုး၀ ေျခာက္သြားၿပီဆိုရင္
ဆံုထဲမွာထည့္ၿပီး ေထာင္းပါ။ မႈန္႔မႈန္႔ညက္ညက္ လိုခ်င္တယ္ဆိုရင္ေတာ့ဆန္ကာခ်ေပးရံုပါပဲ။


ရွားေစာင္းလက္ပတ္အေျခာက္မႈန္႔ ေသာက္နည္းကေတာ့ လက္ဖက္ရည္ဇြန္းတစ္ဇြန္းကို
ေရေႏြးတစ္ခန္ခြက္နဲ႔ေရာၿပီး တစ္ေန႔ႏွစ္ႀကိမ္၊သံုးႀကိမ္ေသာက္ပါ။


ရွားေစာင္းလက္ပပ္အမႈန္႔ျပဳလုပ္ဖို႔အခ်ိန္မရသူေတြအတြက္ ရွားေစာင္းလက္ပပ္အေျခာက္ဖတ္ အတိုင္း
 
ေရေႏြးဆူဆူထဲခတ္ၿပီးေရေႏြးၾကမ္းေသာက္သလိုေသာက္သံုးႏုိ္င္ပါတယ္။
 
ေသာက္ရတာခက္တယ္ထင္ရင္ေတာ့ပ်ားရည္ ေလးနည္းနည္း ထည့္ေသာက္ပါ။
 
ေသြးခ်ိဳ၊ဆီးခ်ိဳရွိ သူမ်ားအတြက္ကေတာ့ပ်ားရည္မထည့္သင့္ပါဘူး။
 
ေပ်ာက္ကင္းကာကြယ္ႏုိင္တဲ့ေရာဂါမ်ားကေတာ့ အစာအိမ္ျပည္တည္နာနဲ႔ အစာအိမ္နဲ႔ပတ္သက္တဲ့ေရာဂါ၊
 
ဆီးခ်ိဳ၊ေသြးခ်ိဳ၊ အသည္း၊ေသြးတုိးေရာဂါ အစရွိသည္တုိ႔ကိုကာကြယ္ေပ်ာက္ကင္းႏုိင္ပါတယ္။




မွတ္ခ်က္ဆရာေမာင္ေမာင္လႈိင္ဘာသာျပန္ဆိုေရးသားတဲ့ အံ့ဖြယ္ အစြမ္းထက္တဲ့
 
ရွားေစာင္းလက္ပပ္သတၱဳရည္စာအုပ္မွ စုစည္းတင္ျပျခင္းျဖစ္ပါတယ္။


သူငယ္ခ်င္းေတြကိုလည္း သိေစခ်င္တဲ့အတြက္ ေရးတတ္သလို
 
ေရးထားတာေၾကာင့္ စာလံုးအမွားပါရင္ခြင့္လႊတ္ပါေနာ္။




( ေခါင္းေလ်ာ္ရည္နဲ႔ ရွားေစာင္းလက္ပတ္ေရာသံုးနည္းကိုေျပာျပေပးခဲ့တဲ့ေတာင္ႀကီးက
 
ညီမငယ္ နီလာကိုလည္းအထူးေက်းဇူးတင္ပါတယ္။
 
အခုလက္ေတြ႔လည္း ေလ်ာ္ၿပီး ဆံပင္ေတြျပန္ရွည္ေနပါၿပီလို႔ .........
 
ကမာၻသစ္မွ ကူးယူတင္ျပသည္။

No comments:

Post a Comment

အၾကံေပးႏိုင္ပါတယ္

Note: Only a member of this blog may post a comment.

ShareThisPage

ဆက္သြယ္ရန္

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...