သိပၸံပညာရွင္ေတြက ကင္ဆာအမ်ားစုကို ကာကြယ္ႏိုင္တဲ့ နည္းလမ္းေတြကို
မၾကာခင္ကမွ ေၾကညာ လုိက္ပါတယ္။ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ထိန္းသိမ္းတာ၊
ေလ့က်င့္ခန္း လုပ္တာနဲ႔ ေဆးလိပ္ မေသာက္တာေတြဟာ
ကင္ဆာကို ကာကြယ္ဖို႔
အဓိက ေသာ့ခ်က္ေတြျဖစ္ၿပီး ေအာက္ပါေတြကို ျပဳလုပ္တာေၾကာင့္လည္း
ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခကို သိသိသာသာ ေလွ်ာ့ခ် ႏိုင္တယ္လို႔ ကၽြမ္းက်င္သူေတြက
အႀကံေပးထားပါတယ္။
၁။ ေရာင္ရမ္းမႈေတြ မရွိေအာင္ ေရေသာက္ပါ
စိတ္ဖိစီးမႈေတြ တစ္ခ်ိန္လံုး ျဖစ္ေနတာေၾကာင့္ ခႏၶာကုိယ္မွ
ကင္ဆာျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ ေရာင္ရမ္းမႈ ထုတ္လုပ္မႈ ၅၅ ရာခုိင္ႏႈန္းထိ
ျမင့္တက္လာႏုိင္ပါတယ္။ ေန႔စဥ္ ေရရွစ္ခြက္ေလာက္ ေသာက္ေပးရင္ ေရာင္ရမ္းမႈကို
ေျဖရွင္းႏိုင္ပါတယ္။ ေရဟာ ေရာင္ရမ္းမႈျဖစ္ေစတဲ့ ျဒပ္ေပါင္းေတြကို (သူတုိ႔က
ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ဆဲလ္ေတြကို ဖ်က္ဆီးမႈ မျပဳလုပ္ႏိုင္ခင္မွာပဲ)
ဖယ္ရွားေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ဟာခ်ီဆင္ ကင္ဆာသုေတသန ဌာနမွ ေလ့လာမႈအရ
ေရဓာတ္ျပည့္ဝေနတာေၾကာင့္ အူမႀကီးကင္ဆာ၊ သားျမတ္ကင္ဆာနဲ႔ ဆီးအိမ္ကင္ဆာ
ျဖစ္ႏုိင္ေျခကို ၄၅ ရာခုိင္ႏႈန္းနဲ႔အထက္ ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ပါတယ္လုိ႔ သိရပါတယ္။
၂။ သားျမတ္ကို ကာကြယ္ႏိုင္ေအာင္ ေနျခည္ႏုႏု ခံယူပါ
ေနေရာင္ျခည္နဲ႔ ေန႔စဥ္ မိနစ္ ၂၀ ခန္႔ ထိေတြ႕တာေၾကာင့္ သားျမတ္ကင္ဆာ
ျဖစ္ႏိုင္ေျခ ၃၆ ရာခုိင္ႏႈန္းထိ ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္တယ္လို႔ ႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာ
သုေတသန ျပဳလုပ္အၿပီးမွာ ေဖာ္ထုတ္ လုိက္ပါတယ္။ ေနေရာင္ျခည္ (UV Light) ဟာ
ခႏၶာကိုယ္မွ ကင္ဆာကို တုိက္ထုတ္ႏိုင္တဲ့ အာဟာရ ဗီတာမင္ဒီ ထုတ္လုပ္မႈကို
ျမင့္မားေစႏိုင္ပါတယ္။ နံနက္ခင္းမွာ ေနေရာင္ျခည္ကုိ ခံယူရင္ အေရျပားအေနနဲ႔
ဆဲလ္ပ်က္စီးမႈေတြကို ျပန္လည္ ျပဳျပင္ႏိုင္စြမ္း အျမင့္ဆံုး
အခ်ိန္ျဖစ္တာမုိ႔ အေရျပားကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကိုလည္း ငါးဆအထိ ေလွ်ာ့ခ်
ႏိုင္ပါတယ္။
Tip!
ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ကို ထိန္းသိမ္းၿပီး ကင္ဆာျဖစ္ႏုိင္ေျခကို ေလွ်ာ့ခ်ပါ
ေသြးထဲမွာ သၾကားဓာတ္ေတြ ျမင့္တက္ေနတာဟာ ကင္ဆာႀကီးထြားမႈ အတြက္ ေလာင္စာ
ျဖစ္ေစႏုိင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ကို တည္ၿငိမ္ေအာင္
ထားရွိတာဟာ အက်ိတ္ႀကီးထြားမႈကို ရပ္တန္႔ေစႏိုင္တဲ့အျပင္ ခုခံအားစနစ္ကိုလည္း
ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကို ဖ်က္ဆီး ႏိုင္ခ်ိန္ေပးဖုိ႔ အဓိက ေသာ့ခ်က္ပါလို႔ ဆုိပါတယ္။
ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ တည္ၿငိမ္မႈရွိေအာင္ -
၁။ နံနက္တုိင္း အမွ်င္ဓာတ္မွီဝဲၿပီး ခႏၶာကိုယ္မွ သၾကားစုပ္ယူမႈကို ပိတ္ပင္ပါ။
၂။ သၾကားဓာတ္ (ကာဗုိဟုိက္ဒရိတ္) စုပ္ယူမႈ ေႏွးေကြးေအာင္ အစာစားတုိင္း ပ႐ုိတင္း (အသား၊ ဥ၊ ႏို႔၊ တုိဟူး) ပါဝင္ေအာင္ စားေပးပါ။
ေနေရာင္ျခည္နဲ႔ ထိေတြ႕မႈမရွိတဲ့ ေနရာေရာက္ေနရင္ ေန႔စဥ္ ဗီတာမင္ဒီ ၂၀၀၀ IU မွီဝဲႏိုင္ပါတယ္လုိ႔ သုေတသီေတြက ဆုိပါတယ္။
၃။ က်န္းမာေနေအာင္ ဟင္းခတ္ အေမႊးအႀကိဳင္ အသံုးျပဳပါ
ဇီရာေစ့အေျခာက္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္စာ ဒါမွမဟုတ္ ဇီရာ စားပြဲဇြန္း
တစ္ဇြန္းစာကုိ ေန႔စဥ္ အသံုးျပဳတာေၾကာင့္ ကင္ဆာကို တြန္းလွန္ႏိုင္တဲ့
ခုခံဆဲလ္ေတြ ထုတ္လုပ္ႏိုင္ေအာင္ လႈံ႕ေဆာ္မႈေပးၿပီး ကင္ဆာဆဲလ္ ႀကီးထြားမႈကို
ပိတ္ပင္ႏိုင္ပါတယ္။
စိတ္ဖိစီးမႈေတြ တစ္ခ်ိန္လံုး ျဖစ္ေနတာေၾကာင့္ ခႏၶာကုိယ္မွ ကင္ဆာျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ ေရာင္ရမ္းမႈ ထုတ္လုပ္မႈ ၅၅ ရာခုိင္ႏႈန္းထိ ျမင့္တက္လာႏုိင္ပါတယ္။ ေန႔စဥ္ ေရရွစ္ခြက္ေလာက္ ေသာက္ေပးရင္ ေရာင္ရမ္းမႈကို ေျဖရွင္းႏိုင္ပါတယ္။ ေရဟာ ေရာင္ရမ္းမႈျဖစ္ေစတဲ့ ျဒပ္ေပါင္းေတြကို (သူတုိ႔က ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ဆဲလ္ေတြကို ဖ်က္ဆီးမႈ မျပဳလုပ္ႏိုင္ခင္မွာပဲ) ဖယ္ရွားေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ဟာခ်ီဆင္ ကင္ဆာသုေတသန ဌာနမွ ေလ့လာမႈအရ ေရဓာတ္ျပည့္ဝေနတာေၾကာင့္ အူမႀကီးကင္ဆာ၊ သားျမတ္ကင္ဆာနဲ႔ ဆီးအိမ္ကင္ဆာ ျဖစ္ႏုိင္ေျခကို ၄၅ ရာခုိင္ႏႈန္းနဲ႔အထက္ ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ပါတယ္လုိ႔ သိရပါတယ္။
၂။ သားျမတ္ကို ကာကြယ္ႏိုင္ေအာင္ ေနျခည္ႏုႏု ခံယူပါ
ေနေရာင္ျခည္နဲ႔ ေန႔စဥ္ မိနစ္ ၂၀ ခန္႔ ထိေတြ႕တာေၾကာင့္ သားျမတ္ကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ ၃၆ ရာခုိင္ႏႈန္းထိ ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္တယ္လို႔ ႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာ သုေတသန ျပဳလုပ္အၿပီးမွာ ေဖာ္ထုတ္ လုိက္ပါတယ္။ ေနေရာင္ျခည္ (UV Light) ဟာ ခႏၶာကိုယ္မွ ကင္ဆာကို တုိက္ထုတ္ႏိုင္တဲ့ အာဟာရ ဗီတာမင္ဒီ ထုတ္လုပ္မႈကို ျမင့္မားေစႏိုင္ပါတယ္။ နံနက္ခင္းမွာ ေနေရာင္ျခည္ကုိ ခံယူရင္ အေရျပားအေနနဲ႔ ဆဲလ္ပ်က္စီးမႈေတြကို ျပန္လည္ ျပဳျပင္ႏိုင္စြမ္း အျမင့္ဆံုး အခ်ိန္ျဖစ္တာမုိ႔ အေရျပားကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကိုလည္း ငါးဆအထိ ေလွ်ာ့ခ် ႏိုင္ပါတယ္။
Tip!
ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ကို ထိန္းသိမ္းၿပီး ကင္ဆာျဖစ္ႏုိင္ေျခကို ေလွ်ာ့ခ်ပါ
ေသြးထဲမွာ သၾကားဓာတ္ေတြ ျမင့္တက္ေနတာဟာ ကင္ဆာႀကီးထြားမႈ အတြက္ ေလာင္စာ ျဖစ္ေစႏုိင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ကို တည္ၿငိမ္ေအာင္ ထားရွိတာဟာ အက်ိတ္ႀကီးထြားမႈကို ရပ္တန္႔ေစႏိုင္တဲ့အျပင္ ခုခံအားစနစ္ကိုလည္း ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကို ဖ်က္ဆီး ႏိုင္ခ်ိန္ေပးဖုိ႔ အဓိက ေသာ့ခ်က္ပါလို႔ ဆုိပါတယ္။ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ တည္ၿငိမ္မႈရွိေအာင္ -
၁။ နံနက္တုိင္း အမွ်င္ဓာတ္မွီဝဲၿပီး ခႏၶာကိုယ္မွ သၾကားစုပ္ယူမႈကို ပိတ္ပင္ပါ။
၂။ သၾကားဓာတ္ (ကာဗုိဟုိက္ဒရိတ္) စုပ္ယူမႈ ေႏွးေကြးေအာင္ အစာစားတုိင္း ပ႐ုိတင္း (အသား၊ ဥ၊ ႏို႔၊ တုိဟူး) ပါဝင္ေအာင္ စားေပးပါ။
ေနေရာင္ျခည္နဲ႔ ထိေတြ႕မႈမရွိတဲ့ ေနရာေရာက္ေနရင္ ေန႔စဥ္ ဗီတာမင္ဒီ ၂၀၀၀ IU မွီဝဲႏိုင္ပါတယ္လုိ႔ သုေတသီေတြက ဆုိပါတယ္။
၃။ က်န္းမာေနေအာင္ ဟင္းခတ္ အေမႊးအႀကိဳင္ အသံုးျပဳပါ
ဇီရာေစ့အေျခာက္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္စာ ဒါမွမဟုတ္ ဇီရာ စားပြဲဇြန္း တစ္ဇြန္းစာကုိ ေန႔စဥ္ အသံုးျပဳတာေၾကာင့္ ကင္ဆာကို တြန္းလွန္ႏိုင္တဲ့ ခုခံဆဲလ္ေတြ ထုတ္လုပ္ႏိုင္ေအာင္ လႈံ႕ေဆာ္မႈေပးၿပီး ကင္ဆာဆဲလ္ ႀကီးထြားမႈကို ပိတ္ပင္ႏိုင္ပါတယ္။
No comments:
Post a Comment
အၾကံေပးႏိုင္ပါတယ္
Note: Only a member of this blog may post a comment.